Wednesday 30 December 2015

Ευτυχισμένος ο Σχεδόν Καινούριος Χρόνος

Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι... ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!

We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year και άλλα πολλά τέτοια. Τριγωνάκια, χαζά παιδάκια και κάλαντα παντού. Ξέρω, ξέρω όλα αυτά μπορεί να είναι σπαστικά. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι σαν και εμένα εκεί έξω που απλά μισούν τα Χριστούγεννα. Ίσως επειδή είναι παγανιστική γιορτή( sorry to burst your bubble), ίσως επειδή δεν μπορούν τον καπιταλισμό και τον υπερκαταναλωτισμό της σημερινής καπιταλιστικής εποχής( viva la revolution comrades), ίσως επειδή δεν μπορούν αυτές τις υπέροχες φάλτσες φωνές των μικρών παιδιών στις επτά το πρωί όταν απλά θέλεις να κοιμηθείς. ΑΛΛΑ, ΑΛΛΑ. Ας δούμε την θετική πλευρά των πραγμάτων. Ναί, η όλη χαρά και καλοσύνη που πετάγεται απο το πουθενά σε όλους μπορεί να είναι απο τα πιο ψεύτικα πράγματα που υπάρχουν. Όλοι έχουν ένα χαζό χαμόγελο, χριστουγεννιάτικα τραγούδια παίζουν όπου και να πάς, all i want for Christmas is you και άλλα τέτοια γλυκανάλατα. Έβαλα λοιπόν τον χριστουγεννιάτικο σκούφο μου, εφοδιάστικα με μπόλικα μελομακάρονα και αποφάσισα μιας που για κάποιο μυστήριο λόγο ξύπνησα με γιορτινή διάθεση να σας αλλάξω την γνώμη για την ψευτιά των Χριστουγέννων. Όχι, όχι δεν μου έκαναν λοβοτομή ξαφνικά και απο κατάθλιψη, λοβ στόρις και καψούρα έγινα χαρούμενος άνθρωπος αλλά μια στο τόσο, σαν καλός τρελός και εγώ βγάζω στην επιφάνεια μιά στο τόσο τον καλό εαυτό μου ( με λουρί, σε ελεγχόμενο περιβάλλον) γιατί αν αρχίσει να τρέχει ελεύθερος την κάτσαμε την βάρκα. Η χαρά των ανθρώπων μπορεί να φαίνεται ψεύτικη τα Χριστούγεννα αλλά δεν είναι. Υπάρχει εκεί απο την αρχή του χρόνου, χτίζεται σταδιακά μαζί με το υπερβολικό άγχος της δουλειάς, το στρες των προβλημάτων και τα λοιπά. Το θέμα είναι πως η κοινωνία μας έχει γαλουχιθεί με τέτοιον τρόπο που πιστεύει πως η μόνη εποχή που μπορεί να είναι καλά είναι τα Χριστούγεννα. Τι να τους κάνουμε όμως και ποιοί είμαστε εμείς για να τους κρίνουμε και να τους χαλάσουμε χατήρι χριστουγεννιάτικες μέρες που είναι; Τα Χριστούγεννα είναι μια τεράστια μπάλα που πατάνε όλοι στο χέρι τους και παίζουν μαζί της για να νιώσουν καλύτερα. Αν οι εποχές είχαν επαγγέλματα, ο Δεκέμβρης θα ήταν η γραμματέας και τα Χριστούγεννα ο ψυχοθεραπευτής των μαζών. Για μια φορά μετά απο αρκετά χρόνια χαίρομαι που είμαι μέσα στα ραντεβού για να πώ την αλήθεια. Αν εξαιρέσουμε το οτι είμαι μόνιμως πεινασμένος λόγω των φαγητών που μυρίζω απο τα μπαλκόνια όταν περπατάω, όλα τα υπόλοιπα είναι όμορφα. Μπορεί να μην έχω το χιόνι της Αγγλίας, μιας που ήρθα για διακοπές στην Ελλάδα αλλά έχω να κοιτάω τα χαμόγελα των άγνωστων ανθρώπων. Την ευγένεια τους και την αλληλεγγύη και ενότητα που νιώθει ο κόσμος αυτή την όμορφη εποχή του χρόνου. Μικρό τυμπανιστή μην ακούσω μόνο γιατί θα σκοτώσω καμια γαλοπούλα. Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε μαζί μου, ακόμα και αν ακόμα πιστεύετε πως η χαρά των Χριστουγέννων είναι κάτι ψεύτικο μην φοβάστε τίποτα. Εδώ είμαι να σας πρήζω με επειχηρήματα.

  Let's talk psychology. Ας πούμε πως η χαρά είναι όντως ψεύτικη. Όταν πιστεύεις κάτι βαθιά μέσα σου, ακόμα και αν αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα που σου έχει μπεί στο μυαλό μέσω της τηλεόρασης, της απίστευτα αυστηρής και Χριστιαννικής οικογένειας και άλλων είναι αλήθεια ή ψέμα; Αν εσύ επέλεξες να το υιοθετήσεις και να το πιστέψεις υπάρχει για σένα ή όχι; Άμα σου λένε για 30 χρόνια πως είσαι χαζούλης, σε κάποια φάση θα το πιστέψεις. Μπορεί να μην ισχύει αλλά την στιγμή που θα το πιστέψεις για σένα υπάρχει. Είναι αληθινό. Έγω πιστεύω στα μελομακάρονα ας πούμε. Αν μπορούσα να τα παντρευτώ θα είχα ζητήσει ήδη το χέρι τους απο τον φούρναρη που τα πήρα τις προάλλες. Τι να κάνουμε όμως; Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή την ζωή. Μα Νίκο, τι λές; Πόσο αντιφατικός μπορεί να είσαι; Πάντα δεν έλεγες πως η σκληρή αλήθεια είναι πιο καλή απο το πιο γλυκό ψέμα;  Ναί Νίκο νούμερο 2, σατ δε φακ απ  τώρα. Που λέτε η ζωή δεν είναι άσπρο και μαύρο. Δεν είναι μόνο λύπη και χαρά. Είναι ανάμικτα συναισθήματα, εκπλήξεις που τρομάζουν και τελικά είναι καλές, χαρές που κατέληξαν σε μια κακή στιγμή. Τα Χριστούγεννα σβήνουν το μαύρο και τις άλλες σκούρες αποχρώσεις και αφήνουν απλά το άσπρο. Όταν μια ιδέα σαν αυτή είναι στα μυαλά όλου του πλυθησμού μια χώρας η μιας πόλης και αν όχι όλου, ενός μεγάλου ποσοστού τότε αυτή η ιδέα έρχεται στην ζωή, γίνεται πραγματική. Άλλωστε, γιατί να μην θέλεις να γίνει πραγματική; Ακόμα και ο πιο αναίσθητος άνθρωπος γίνεται έστω και λίγο καλός ( βλ. Νίκο 2) , ακόμα και οι πιο κακοί γονείς γίνονται καλοί, οι εχθροί γίνονται ξανά φίλοι έστω και για λίγο, οι πρώην νιώθουν πάλι την αγάπη του/της τότε νύν και άλλα πολλά τέτοια. Όλα αυτά δεν γίνονται επειδή κάποιος τους είπε να το κάνουν. Όλα αυτά δεν γίνονται επειδή τους βομβάρδισαν με τις διαφημήσεις των Jumbo που με κάνουν να θέλω να πετάξω την τηλεόραση απο το τρίτο, ούτε αποφάσισαν να παραμερήσουν τις διαφορές τους επειδή άκουσαν το ραπαπαπαπαμ. ΠΟΥ ΑΜΑ ΤΟΝ ΕΒΡΙΣΚΑ ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΑ ΤΟ ΤΥΜΠΑΝΟ ΚΟΛΛΑΡΟ! Όχι, όχι. Το ήθελαν υποσυνείδιτα. Δεν έχουν ιδέα οτι το ξέρουν και το θέλουν αλλά το ξέρουν και το θέλουν. Όλοι έχουμε στείλει μύνημα στην/στον πρώην όταν το ρολόι βαράει 12:01. Μην μου λέτε ψέματα εμένα. Λές και δεν σας ξέρω.

Αρκετά με την ψυχολογία όμως. Ώρα για γεγονότα, χειροπιαστα και γεμάτα μέλι όπως τα μελομακάρονα που έχω πεθάνει εδώ και ώρα τώρα. Όταν άρχισα το μλόγκ αυτό δεν είχα καμία ελπίδα πως κάποιος θα το δεί, πως κάποιος θα το διαβάσει. Χθές ανακάλυψα πως απο τον Φεβρουάριο που γράφω και ενώ το μπλόγκ είχε 600 προβολές μέσα σε 9 μήνες, με λίγα λόγια τίποτα, ξαφνικά όταν μπήκε ο Δεκέμβρης εκτινάχθηκε στα 1,000. Πώς; Δεν έχω ιδέα. Η δικιά μου θεωρία είναι πως φταίει το γιορτινό πνεύμα.Όλοι θέλουν αγάπη. Όλοι θέλουν κάποιον στην ζωή τους ακόμα και αν επέλεξαν το αντίθετο, ακόμα και αν το αρνούνται και γελάνε κάθε φορά που τους το λένε. 400 προβολές μέσα σε μισό μήνα. Τώρα θα έκανα μαθημάτικα για να δείξω το ποσοστό και την διαφορά αλλά ατυχήσατε, δεν έχω ιδέα απο μαθηματικά. 

Τελειώνοντας θα ήθελα να πώ πως εύχομαι ότι επιθυμείτε στην αγκαλιά σας να το βρείτε, ευτυχισμένος ο σχεδόν καινούριος χρόνος και ελπίζω το 2016 να πάει καλύτερα απο το 2015.
Εύχαριστούμε όποιον διάβασε έστω για μια φορά τα άρθρα που γράφουμε εδώ μέσα και ελπίζουμε να βοηθήσαμε κάπως η να ταυτιστίκατε με αυτά. 
Μελομακάρονα giveway στο τέλος του πόστ.

Καλές γιορτές και βλέπε τίτλο!



No comments:

Post a Comment